نایلون های تجزیه پذیر

نایلون یکی از پرکاربردترین لوازم بسته بندی و حمل کالاست که به صورت روزانه با آن سر و کار داریم. در اکثر موارد برای حمل کالاهایی که از فروشگاه خریداری می کنیم، اعم از مواد غذایی، بهداشتی، دارویی، پوشاک، لوازم مورد نیاز خانه و… به پلاستیک های نایلونی احتیاج داریم. اما با اینکه بیش از دو دهه است، مشکلات و آلاینده های پلاستیکی در محیط زیست به طور جدی در دنیا مطرح شده است.

مارها نشان می‌دهد، بریتانیا به‌عنوان یک کشور صنعتی سالانه سه میلیون تن پلاستیک دور‌ریختنی تولید می‌کند که ۵۶ درصد آن منحصراً  مربوط به صنعت بسته‌بندی است. در کشورهای اروپای غربی مصرف پلاستیک هر ساله ۴ درصد افزایش پیدا می‌کند به طوری که هم‌اکنون آمار تولید پلاستیک در اروپا نسبت به ۵۰ سال گذشته حدود۲۰ برابر شده است و این آمار هرروز رو به افزایش است.

تولید پلاستیک در کشور چین نیز به یک آمار نجومی و وحشتناک نزدیک شده است. سرانه مصرف پلاستیک در این کشور هم‌اکنون در حدود ۴۸.۵ پوند (حدود ۲۴ کیلوگرم) است درحالی‌که متوسط کل سرانه جهانی ۵۵ پوند (حدود ۲۷ کیلوگرم) است و این قضیه بسیار ناراحت‌کننده بود.

در ایران نیز آمارها حاکی از تولید سالانه ۱۷۷ هزار تن پلاستیک و نایلون است و در ردیف ۱۰ کشور پرمصرف مواد پلاستیکی و نایلون قرار دارد. علاوه بر این‌ها، حدود ۴ درصد از تولید نفت در جهان صرف تولید مواد پلاستیکی می‌شود که در جایگاه خود رقم قابل‌توجهی است. درواقع تولید پلاستیک در جهان مستلزم مصرف حدود ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون بشکه نفت در هرسال است و این رقم سرسام‌آور شامل هزینه‌های گزاف و هدر دادن سرمایه ملی یعنی نفت است. این در حالی است که سالانه پلاستیک‌ها جان‌ده‌ها هزار پرنده، ماهی‌ها و پستانداران ازجمله سگ و گربه‌های خیابانی را می گیرد.

تحقیق درباره زیان های پلاستیک برای طبیعت، بسیاری از دوست داران محیط زیست را وادار به سر دادن شعار “نه به پلاستیک” کرده است. حتما تا کنون برای شما هم پیش آمده که ببینید فروشنده ای برای بسته بندی محصول و تحویل آن به مشتری از پاکت های کاغذی استفاده کند. برخی افراد نیز با کمی تغییر در سبک زندگی خود، استفاده از ساک های پارچه ای خرید را به استفاده از نایلون های پلاستیکی ترجیح داده اند. اما واقعیت این است که حذف کامل پلاستیک از زندگی بشر امروزی هیچ گاه امکان پذیر نخواهد بود. به سبب مضرات پلاستیک برای کره زمین و اکوسیستم های طبیعی، برخی صنایع تولید پلاستیک شروع به استفاده از مواد قابل بازیافت در تولید محصولات خود نموده اند. نایلون تجزیه پذیر نمونه ای از این تلاش هاست. نایلون تجزیه پذیر یا زیست تخریب پذیر به راحتی قابل بازیافت بوده و برخلاف پلاستیک های معمولی سال ها در طبیعت باقی نمی ماند. استفاده از این نوع نایلون ها باعث کاهش روند تولید زباله های پلاستیکی شده و کمک شایانی به حفظ محیط زیست می کند.

یکی از راه حل های رفع این مشکلات که گفته شد، تولید کیسه های زیست تخریب پذیر به جای کیسه های معمولی است. نایلون و نایلکس و تمامی پلاستیک های تجزیه پذیر با افزایش آلودگی های زیست محیطی پلاستیک ها، کم کردن کربن، صرفه جویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست مورد توجه جهان قرار گرفته است تا با استفاده از پلیمر های زیست تخریب پذیر در ساخت پلاستیک، عمر پلاستیک های رها شده در محیط را به حداقل ممکن برسانند.

مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی و کیسه های پلاستیکی تجزیه پذیر:

  • سازگاری با محیط زیست
  • تهیه شده از منابع اولیه تجدید پذیر و عدم وابستگی به مواد اولیه نفتی
  • بدون هیچ گونه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک
  • مصرف انرژی کمتر در فرآیند تولید

نحوه تولید

این نوع محصولات از مواد و پلیمر های تجزیه شونده ساخته میشوند که از گیاهان به دست می آید. برای این کار ابتدا پلیمرها را از توده های گیاهی خارج میکنند و در مرحله ی بعد این پلیمرها را به چرخه تولید وارد میکنند. وزن مولکولی هم برای تجزیه پذیری زیستی مهم است زیرا بسیاری از ویژگی های فیزیکی پلیمر را تعیین میکند ،افزایش وزن مولکولی پلیمر تجزیه پذیری را کاهش میدهد. با تولید پلیمرهای گیاهی میتوان کیسه تجزیه پذیر تولید کرد که تا میزان زیادی دلواپسی های محیط زیست را کاهش میدهد.

مدت زمان بازیافت

پلاستیک های تجزیه پذیر می توانند توسط باکتری ها یا دیگر موجودات به راحتی در طبیعت تجزیه شوند، اگر از زمان تجزیه شدن یک نایلون در طبیعت اطلاعاتی ندارید باید بدانید که میانگین زمانی که برای تجزیه یک کیسه تجزیه پذیر در طبیعت وجود دارد ۲ تا ۵ سال است حال اینکه نایلون های عادی حدود ۲۰ تا ۱۰۰۰ سال طول میکشد تا تجزیه شوند و به چرخه ی طبیعت برگردند.

در حال حاضر نایلکسهای تجزیه پذیر و پایه گیاهی در کلیه میادین و بازارهای میوه و تره بار توزیع می شود و عرضه نایلکسهای پلیمری در سطح میادین و بازارهای سازمان میادین ممنوع است. نایلکسهای پایه گیاهی سبز رنگ بوده و دارای آرم و شعارهای سازمان میادین است. نایلکسهای تجزیه پذیر نیز سفید رنگ و دارای همان مشخصات آرم، شعارهای سازمان میادین و همچنین تاریخ تولید است. این نوع نایلکسها در مدت زمان 2 سال به محیط زیست باز می گردد در حالی که نایلکسهای پلیمری برای تجزیه شدن نیاز به 20 تا 1000 سال زمان دارند.